Hoe bescherm je katten tegen teken?

Oerang-Oetangs zijn er niet veel meer, de oceanen worden leeggevist en alle dieren met ivoor op hun snuit liggen voor apegapen op de steppe. Er zijn echter ook dieren die juist floreren in dit moderne tijdperk van de mens. In sommige gevallen zijn dit dieren die hun glorietijd beleven omdat mensen ze leuk vinden. Denk aan katten, honden en hamsters. Andere dieren hebben op andere manieren profijt van de gedragingen van de mens. Helaas zijn dit vaak dieren die we het liefst massaal tussen zes hele kleine plankjes zouden zien. Bijvoorbeeld eikenprocessierupsen, wespen en teken. Zij gedijen goed bij het veranderende klimaat. In deze blog ga ik het hebben over dieren de we leuk vinden en dieren (of beter: insecten) die we niet leuk vinden. Hierbij is de hamvraag: hoe beschermen we de dieren die we leuk vinden tegen de dieren die we niet leuk vinden? Hierbij heb ik het voornamelijk over de relatie Teek kat.

Teken houden van katten, maar katten niet van teken

De liefde van een baasje met zijn kat of poes is een gecompliceerde liefde. Katten kunnen lekker tegen je aan kruipen en ultiem genieten van een kriebel achter hun oren, maar tegelijk laten ze niet met zich sollen. Dit is lastig als ze weer eens als panters een hele dag door het struikgewas hebben geslopen. Daarna wil je ze als liefdevol baasje natuurlijk controleren op teken, vlooien en andere etters, maar dit is geen eenvoudige klus. Sowieso is het lastig om de behaarde vacht van een kat goed te inspecteren op teken. Dit wordt echter nog een tandje lastiger als je viervoeter niet meewerkt. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je kat te beschermen tegen beestjes.

Tips om je kat tegen de teek te beschermen

Als een kat gekweld wordt door vlooien of teken, is dit vaak te zien aan zijn gedrag. Hij zal meer gaan krabben en mogelijk ook meer haaruitval tonen. Beide beestjes zijn erg vervelend voor de kat, maar als baasje is er gelukkig genoeg tegen te doen. Allereerst is er de vlooienkam om gemakkelijk de vacht te controleren op vlooien. Om van vlooien af te raken, zijn vlooiendruppels of speciale halsbanden een effectief middel. Vooral de merken Advantage en Frontline zijn aanraders. In het geval van een teek is het belangrijk om deze zo snel mogelijk maar ook veilig te verwijderen. Dit kan met een tekenhaak, tekentang of tekengrijper. Op deze manier bescherm je het beest dat je liefhebt tegen de beestjes die hem het leven zuur maken!